This new house is located in an elevated corner site in Blackrock and is a replacement for a dated 1950’s dormer bungalow. The site had sufficient height and planning restrictions. The clients wanted a stylish new energy efficient house which delivers bright open plan living. The new house is two and a half times the size of the original dwelling. Re-imaging the circulation was the first step in designing this new home. Many Irish bungalows have a long corridor down the centre of the plan and it was agreed from the outset that this wouldn’t be a suitable solution for this home.

A double height staircase was located at centre of the plan. Four rooms and the staircase lead off this central space. The interiors are smart and bright with large interconnecting kitchen, family-room and play room located to the rear, which is south facing. Bedrooms are located on the first floor, two new large dormers give great views across the city and on to the bay. The kitchen floor and front step are in Terrazzo with brass inset strips and numbering.

Contact Us About Your Project

Featured in:
  • Décor Magazine: Statement Styling
Credits:
  • Photography: Ruth Maria Murphy