This exciting project is located within South Dublin. DMVF carried out a complete refurbishment and extension to what was a standard two-storey detached house. The generous width of the site and the south-west orientation helped determine the successful U-shaped footprint to the rear of the ground floor. The extension on the east side attracts morning light and the west side extension enjoys evening light. The extensions create shade and privacy for outdoor living, and the new courtyard between the two engulfs the light throughout the day.

We introduced overhangs into the roof profile to provide shading from the direct sunlight. Energy efficiency was achieved through demand controlled ventilation, air-tightness, natural wood fibre insulation, intelligent membranes and solar panels. Clean-lines were achieved using a mixture of timber, natural stone, polished concrete floors and metals throughout, and the stunning balustrade creates a centre piece to the entrance hall.

Contact Us About Your Project

Credits:
  • Photography: Ruth Maria Murphy